Illustrasjon: iStock.

Kronikk 12.03.2025

Stell pent med damene

Kvinnene er bedriftenes beste støttespillere.

Kvinnedagen er en fin anledning til å takke landets kvinner for deres positivitet og støtte til næringslivet. Data fra Apelands omdømmemåling Traction viser tydelig at kvinner har mer tillit og kjærlighet til bedriftene enn menn, og er mer tilbøyelige til å støtte dem.  

Vi måler befolkningens oppfatning av norske bedrifter løpende. Spørsmål om hvorvidt respondentene har tillit til, liker og er imponert over en bedrift, danner en omdømmescore. Illustrasjonen på denne siden viser hvordan omdømmescore fra respondenter i ulike kjønn og aldersgrupper fordeler seg, sammenlignet med gjennomsnittet. Grunnlaget er 222 500 vurderinger av over hundre bedrifter.

Mønsteret er tydelig: Kvinner i alle aldre gir bedriftene en høyere score enn det deres jevnaldrende menn gjør.

Et godt omdømme har stor verdi, fordi det skaper støtte. Konsekvensen av at vi har høy tillit til og liker en virksomhet er at vi i større grad foretrekker dens varer og tjenester, snakker positivt om den og stoler på at den gjør det rette ved et problem. Vi har også mer lyst til å jobbe i en virksomhet vi liker godt.

Næringslivet er fortsatt mannsdominert. 63 prosent av de ansatte i privat sektor er menn, ifølge SSB. Likevel er det altså kvinnene som er mest positive til alle slags bedrifter. Virksomhetene som er vurdert her, dekker alt fra industri og kraftselskaper til butikkjeder og flyselskaper. Hva kan forklare kvinnenes positivitet?  

En teori kan selvsagt være at menn, som i større grad ser bedriftene fra innsiden, blir mer negative av det. Men mønsteret med positive kvinner er kjent fra andre undersøkelser, så denne hypotesen holder nok ikke. Dessuten er det, etter hva jeg vet, ikke belegg for å si at man blir negativ av å kjenne næringslivet fra innsiden. Mange av oss er jo faktisk ganske positive.

En annen mulighet er at kvinner kvier seg for å være kritiske, og synes det er ubehagelig å gi en bedrift en negativ vurdering. Forskning indikerer at kvinner i gjennomsnitt scorer høyere på empati enn menn. De er bedre til å sette seg inn i andres perspektiver og forstå deres følelser.

Empatien kan gjøre kvinner mer bevisste på hvordan kritikk kan påvirke mottakeren, noe som kan føre til en mer forsiktig tilnærming når de gir slike tilbakemeldinger. Kanskje gjelder dette også anonyme tilbakemeldinger i et spørreskjema fra Norstat.

En tredje hypotese er at våre holdninger til næringslivet speiler hvor godt vi har det i livet generelt. SSB og andre måler dette, men tallene viser ikke betydelige forskjeller mellom kjønnene, så forklaringen på kvinnenes positivitet finnes neppe her. I sum tenker jeg at kjønnenes ulike vurderinger er noe vi må grave mer i.

Sammenhengen mellom lykke og positivitet til bedrifter er tettere når vi ser på alder. SSB finner at nordmenns tilfredshet med livet er lavest i aldersgruppen 25–44 år, og dette finner vi igjen i omdømmetabellen. De mest positive er kvinner under 25 og over 75, og ingen er mer negative enn menn rundt 40.

Kurvens U er ikke ukjent. Amerikanske National Bureau of Economic Research analyserte i 2020 data fra 132 land for å se på sammenhengen mellom alder og lykke. Studien viser at bunnpunktet for lykke ligger ved 48,2 år i utviklingsland og ved 47,2 år i industriland. Derfra stiger lykken til en topp rundt 70 år. Man fant også at kvinnenes bunnpunkt ligger omkring fem-seks år før mennenes. 

Alderskurven overrasket meg. Jeg har hatt et inntrykk av at det finnes en slags «undergangsalder» for godt voksne menn. Et punkt der menn går over fra å være blide familiefedre til å bli sure gubber som fyller kommentarfelt, debattsider og sosiale rom med edder og galle.

Dataene viser at undergangsalderen finnes, i hvert fall når det gjelder vurderinger av bedrifter, men at den slår inn allerede rundt 25-årsdagen. Og heldigvis for oss som leser papiravis og husker telefonkataloger og Lillehammer-OL, ser det ut som vi har lagt fra oss mye av negativiteten når vi pusher 60. Men kvinnenes positivitet kan vi bare drømme om.

Hva kan slike data om kvinner og menn brukes til, annet enn å skrive kronikk på kvinnedagen? Først og fremst er det en påminnelse om å se bak gjennomsnittene. I ethvert datasett og i enhver gruppe mennesker finnes det variasjoner. Interessentene dine har ikke én personlighet, men mange.

Ved å forstå mangfoldet i demografi og oppfatninger, kan vi møte de ulike gruppenes behov bedre. God dialog med de negative gir grunnlag for forbedringer i atferd og kommunikasjon, som over tid vil styrke relasjoner og støtte. Dialog med de mest positive kan gi oppskrifter på fremtidig suksess.

Tallene er også en verdifull påminnelse om at kvinner generelt er bedriftens største fans og varmeste ambassadører. Slike bør man stelle pent med. Klarer man i tillegg å knytte tettere bånd til mennene i undergangsalderen, ser fremtiden lys ut.

God kvinnedag!

Motta nyhetsbrev fra Apeland

Noen få ganger i året sender vi ut nyheter og informasjon om seminarer og fagdager. Meld deg på listen.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.