Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen mottok prisen for best omdømme i offentlig sektor under Arendalsuka, her sammen med sjefredaktør i Altinget, Veslemøy Østrem, og Apeland-leder Ole Christian Apeland.

Nyhet 14.08.2024

Traction Offentlig 2024: Riksrevisjonen har best omdømme i offentlig sektor

Riksrevisjonen er den offentlige etaten med best omdømme, og den eneste med «svært godt omdømme» i Altinget og Apelands måling Traction Offentlig 2024. 30 av Norges mest kjente etater er målt, og i sum er tilliten på samme nivå som i fjor. Bane NOR ligger også i år på bunnen av listen.

I Traction Offentlig måles kjennskap, omdømmescore, omdømmedrivere og støtte. Respondentene beskriver også hva de opplever som etatenes styrker og svakheter. Undersøkelsen gjennomføres i samarbeid med Norstat i løpet av sommeren, og resultatene offentliggjøres på Arendalsuka.

– Det er gledelig at hele 23 av de målte virksomhetene har godt eller svært godt omdømme. Det betyr at folket i stor grad har tillit til og liker disse viktige etatene. En analyse av tallene viser at god etikk og tjenester av god kvalitet er de viktigste omdømmedriverne, mens klimainnsats betyr minst, forteller Ole Christian Apeland i Apeland AS, selskapet som står bak alle Traction-målingene.

Den politiske avisen Altinget er opptatt av å følge med på politiske prioriteringer og forvaltningens ressursbruk.
– Tillit til det offentlige er en viktig verdi i vårt samfunn, og påvirker folks vilje til å samhandle med etatene. Omdømmet betyr også mye når etatene skal tiltrekke gode medarbeidere. Derfor synes vi det er viktig å følge med på dette og dele funnene med våre lesere, sier sjefredaktør Veslemøy Østrem i Altinget.

Riksrevisjonen får en omdømmescore på 80, og overtar topplasseringen som Lånekassen hadde i 2023. I tillegg til høyest emosjonell score, oppfattes etaten også å ha best kvalitet, ressursutnyttelse, ledelse og etikk.

– Jeg er svært glad for og stolt over at Riksrevisjonen har så høy tillit i befolkningen. Det betyr mye for oss som Stortingets kontrollorgan. Vi er avhengig av tillit, men den kommer ikke av seg selv. Dette jobber vi for hver eneste dag, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

– Jeg tror resultatet handler om flere ting. Først og fremst om alle de dyktige medarbeiderne i Riksrevisjonen. Dette er en anerkjennelse av den gode og grundige jobben de gjør. I tillegg betyr det at vi er relevante og undersøker saker som er viktige for folk, som betyr noe for samfunnet. Måten vi kommuniserer på, er også viktig. Det skal være lett å forstå det vi sier og skriver, sier Schjøtt-Pedersen.

Etter Riksrevisjonen følger Lånekassen og Forbrukerrådet. Bane NOR, NAV og Nye veier har svakest omdømme. Mattilsynet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) går mest frem, mens Skatteetaten og Bufdir går mest tilbake.

Motta nyhetsbrev fra Apeland

Noen få ganger i året sender vi ut nyheter og informasjon om seminarer og fagdager. Meld deg på listen.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.