Louise Bourgeois’ «Eyes» er eid av familien Selvaags samling med samtidskunst, og er å finne på Tjuvholmen.
Kronikk 02.07.2024
Osloguide for deg som hater kapitalister
Her er turistattraksjonene du bør holde deg unna i hovedstaden.
Det har vært et ganske fint år for alle som hater pengefolk. Mange av landets rikeste har flyttet til Sveits, og flere kommer sikkert til å følge etter.
De som er igjen, plages av skatt på arbeidende kapital og fortsatt høy arbeidsavgift på sine mest kvalifisert arbeidstakere. Vestkantgjengen har fått mer kø. I det hele tatt, mye å glede seg over.
Et skår i gleden er det selvsagt at spekulant og finansakrobat, nå oljefondsjef, Nicolai Tangen har fått ganske mye skryt for kunstsiloen i Kristiansand. Først fikk han jo betimelig kritikk for at han veltet kunsten sin ut over folk flest, men dessverre mistet kritikerne gnisten da museet åpnet.
Hva er det med disse kaksene? Det er ille nok at de tjener penger, om de ikke også skal presse velstanden på oss andre. Kan de ikke holde rikdommen sin for seg selv?
Heldigvis er det lett å styre unna kunstfallosen på Sørlandet. Vanskeligere er det hvis man skal besøke Oslo i sommer, og ikke vil plages av pengefolkets påfunn hele tiden.
Men alle fortjener en god sommer i hovedstaden, så her er en rask oversikt over steder du skal holde deg unna, hvis du mener at kunst og kultur er noe det offentlige bør ha monopol på. Listen er blant annet basert på min erfaring som rådgiver for noen av de som strør om seg med kunst.
Nasjonalmuseet: Museet er stappfullt av kunst fra velstående. Ikke bare kan du se deler av familien Fredriksens kunstsamling, men også hundrevis av bilder donert av rikinger. Olaf Schou, som var medeier i bedrifter som Hjula Veveri og Schous Bryggeri, ga blant annet 11 Munch-malerier, i tillegg til over 100 andre verk. Selveste «Vinternatt i Rondane» av Harald Sohlberg er en gave fra skipsreder Jørgen Breder Stang. Styr unna!
Aker Brygge og Tjuvholmen: Disse sommerperlene eid av næringsliv og rikinger, er også grovt besudlet av privat kunst. Du risikerer å se Brendan Murphys ikoniske skulptur «Spaceman» på Bryggetorget, og på Tjuvholmen er det nærmest umulig å ikke snuble over skulpturer fra familien Selvaags store samling av samtidskunst. De har til og med en egen park med skulpturer fra verdenskjente kunstnere, rundt det rikingfinansierte Astrup Fearnley Museet. Uhørt!
Spikersuppa: Det er lett å tenke at man er skjermet fra pengefolk og næringsliv hvis man tar et sommerstopp ved «Hjortedammen» foran Stortinget, med Arne Vigelands skulptur av to hjorter. Men kallenavnet «Spikersuppa» hinter om at mammon lurer også her. Skulpturen, dammen og etableringen av området rundt var en gave fra Christiania Spigerverk ved deres 100-årsjubileum i 1953. Huff!
Vis også varsomhet ved Nationaltheatret. Skulpturene av Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson, som står utenfor, er betalt av bryggeribrødrene Amund og Ellef Ringnes.
Vigelandsparken: Selv omparken er basert på Gustav Vigelands gave til Oslo kommune, hadde den ikke sett ut som den gjør uten penger fra velstående. Den nevnte pengemannen Schou var for eksempel sentral i finansieringen av fontenen. Frekkasene som bidro her, har til og med fått navnene sine på en bauta ved inngangen. Forstemmende!
Løren: Styr også unna Peer Gynt-parken på Løren. Her har Selvaag-familien anlagt en park og illustrert Ibsens kjente skuespill med 20 skulpturer fra norske og internasjonale billedhuggere. Dette kommer på toppen av at de har utplassert mer enn 600 skulpturer i boligområder. Kunne de ikke heller satt pengene i banken? Gå utenom!
Ekeberg: Det kan være fristende åvandre blant over 30 skulpturer i Ekebergparken, men glem ikke at dette er et initiativ fra eiendomskongen Christian Ringnes og hans families stiftelse. Til tross for hard motstand fra flere offentlige etater og interessegrupper, klarte luringen å lage en attraksjon. Velg et annet turmål!
Bygdøy: Her finner du noen av hovedstadens mest interessante museer. Folkemuseet er ganske folkelig og fint, hvis du klarer å overse noen gaver. Vikingskiphuset ved siden av er også ganske trygt, etter hva jeg vet, men det er stengt til 2027.
Norsk Maritimt Museum har gjennom tiden fått store summer fra redere og andre kapitalister, og Kon-Tiki Museet drives som en helt privat stiftelse, uten offentlig styring i det hele tatt. Dropp disse!
Frammuseet er spennende, men marinert i kapitalisme. Fram-ekspedisjonene til Roald Amundsen og Otto Sverdrup var i stor grad finansiert av brødrene Ringnes og deres rike venner, og også museet er finansiert av private penger. Tomten der museet ligger, er en gave fra Frydenlunds Bryggeri. Mye trist historie her, altså.
I møte med alle disse kapitalistiske plagene, kan det være fristende å trekke ut av byen. Jeg har ikke plass til å dekke hele regionen her, men minner om at Henie Onstad Kunstsenter er arven etter rikingene Sonja Henie og Niels Onstad, og at skulpturparken på Bærums Verk stadig vokser gjennom penger og innsats fra godseier Carl Otto Løvenskiold og hans kone. Så hold deg unna Bærum!
Til slutt vil jeg advare mot den spektakulære kulturdestinasjonen Kistefos. Her er det erkekapitalisten Christen Sveaas som står bak, og han ser heller ikke ut til å gi seg med det første.
Jeg håper denne guiden vil hjelpe deg å styre unna rikingenes herjinger i det offentlige rom.
God sommer!